Sikkerhed og pc

Jeg er blevet spurgt om, hvad jeg anbefaler til “almindelige brugere” mht antivirus og sikkerhed. Og det er jo et svært at besvare entydigt.

Antivirus

Til almindelige brugere anbefaler jeg som standard at bruge den indbyggede antivirus i Windows 10, Windows Defender. Den er aktiv, hvis der ikke er andre antivirusprogrammer installeret i Windows 10.

Jeg anbefaler at supplere Windows Defender med et scanningsprogram, malwarebytes antimalware. Programmet findes både i en gratis udgave og en betalingsudgave

Der er en lang række antivirusprogrammer både med og uden betaling, de fleste med relativt god virkning. Tænk har lavet en grundig test, som ligger bag en betalingsmur. En tilsvarende test fra AV-test.org er tilgængelig her (tysk eller engelsk).

Indstillingerne for antivirus finder du i Windows indstillingerne under “Opdatering og sikkerhed”

Malwarebytes Antimalware (mbam) kan hentes på malwarebytes.com. Når den installeres, er det som en prøveversion af betalingspakken, dette kan ændres under konto i indstillingerne for programmet. Du kan også skifte til gratisudgaven ved prøveperiodens udløb.
Under fanebladet “Sikkerhed” i indstillingerne i malwarebytes kan du sætte den til ikke at starte op sammen med Windows, således at mbam fungerer som et renseprogram, du selv starter.

Jeg afholder mig fra at vurdere andre løsninger, såvel betalings- som gratisprogrammer,  ingen nævnt og ingen glemt. Overvejer du et program kan jeg anbefale at kigge efter anmeldelser/reviews af programmet på nettet.